Heimevern og folkeforsvar

Jeg er på ingen måte nøytral. Jeg har hatt et sterkt forhold til Heimevernet siden jeg som 16-åring gikk inn i Heimevernsungdommen, og har også en periode som områdesjef bak meg. Jeg har dermed hatt gleden av å møte hundrevis av flotte HV-soldater. Mange ergrer seg riktignok noe over å måtte dra fra sine sivile liv på den årlige Heimevernsøvelsen, men når de først er der kombinerer de bred sivil og militær erfaring med en sterk forsvarsvilje, og gjør en fantastisk jobb i uniform. Dette utgjør en stor styrke for vår beredskap. Når vi ser hvordan det nå kuttes i Heimevernet, kan ikke dette være ordentlig forstått av sentrale politikere og partier.

Venstre gikk tydelig inn for styrking av Hæren og Heimevernet (landmakten) i langtidsplanen for Forsvaret. Dessverre gikk Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sammen om en ny langtidsplan med store kutt i blant annet Heimevernet. Samtidig gikk disse partiene inn for en landmaktutredning, som blant annet vil vurdere sammenslåing av Hæren og Heimevernet. Dersom vi skal gå inn i denne diskusjonen kan vi ikke akseptere forutsetningene, som er dagens dramatiske reduksjoner og innsparingskrav, som nedbygger vår forsvarsevne.

Det blir enda verre når landmaktutredningen i tillegg forsøkes holdt unna offentligheten til etter valget. Venstre krever at landmaktutredningen gjøres kjent så snart som mulig og i god tid før valget. Høyre og Fremskrittspartiet står på sitt, mens Arbeiderpartiet ennå ikke har tatt stilling i spørsmålet. Det bør de snarest gjøre, fordi velgerne fortjener en offentlig debatt om et så viktig spørsmål før valget. 

Vi kan dessverre ikke forutsi nøyaktig hvordan en framtidig krise vil se ut. Vi har derfor behov for et fleksibelt og robust forsvar. Forsvaret må ha strategiske kapasiteter. Forsvaret må ha en størrelse og kapasiteter som utgjør en troverdig og avskrekkende styrke. Dette innebærer både behov for investering i kampfly og ubåter, men det krever også oppgradering og forsterkning av Hæren.

Samtidig må Forsvaret også ha mulighet til å beskytte mennesker og viktige samfunnsinstallasjoner, som er Heimevernets samfunnsoppdrag. Er det noe som har preget mange av de konfliktene vi ser i dag, er det utvisking av skillet mellom fred og konvensjonell krig. I en situasjon hvor noen vil oss vondt, vil vi trenge en militær beredskap også for å kunne ta vare på viktige sivile funksjoner som ellers enkelt kan rammes med store konsekvenser.  

Konklusjonen av slike betraktninger er enkel. Vi må reversere nedbyggingen som ligger i Forsvarets langtidsplan vedtatt av regjeringen og Arbeiderpartiet, og sørge for at landmaktutredningen gir en reell styrking av det som i dag er Hæren og Heimevernet.

For å ivareta alle deler av Forsvaret er det nødvendig å øke forsvarsbudsjettet. Det er forståelig at USA nå legger tyngde bak målet om at NATO-land skal bruke minst 2 % av BNP til forsvarsformål innen 2024.

Jeg ser positive tegn til bevegelse på dette i flere partier, og har for egen del fremmet forslag om et forpliktende 2 %- vedtak til landsmøtet i Venstre. Uavhengig av hvilke formuleringer som kommer i partiprogrammene, vil den virkelige forsvarsviljen først komme til uttrykk når prioriteringer gjøres og budsjetter vedtas. Jeg håper derfor at forsvarsvenner i alle partier benytter mulighetene denne våren til å skape økt erkjennelse av behovet for å styrke Forsvaret, i en tid hvor den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer usikker og alvorlig enn på mange tiår.

Kronikk. Publisert i Østlendingen, 27.03.17.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s