Politireform

Politiets manglende tiltro til egen reform bør være et stort varsku om at uttalte mål og faktiske resultater kanskje ikke blir som forutsatt. Det har ikke manglet på advarsler tidligere i prosessen, men reformen fikk allikevel bred politisk oppslutning i 2015. Hva er det som holder på å gå galt?

Politireformen er på mange måter en kvalitetsreform som er nødvendig for å gi likere og bedre tjenester til innbyggerne i framtida. Det handler om kompetansebygging, effektiv utnyttelse av ressurser og ny teknologi som bør tas i bruk. Det som får mest oppmerksomhet er strukturdebatten.

Et uttalt delmål er å få «Et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi med god lokal forankring og samhandling». En reduksjon til 12 politidistrikter kan gå to veier. Det kan frigjøres kapasitet som kan utnyttes i den spisse enden, eller det så kan dette bli spist opp av byråkratisering og sentraliseringstankegang. Det er sannsynligvis det sistnevnte som oppleves av politiet selv, og som gjør at tiltroen til reformen halter.

Hva kan så politikerne gjøre? Reformen er bredt politisk forankret, og det er viktig at politiske styringssignaler blir tydelige ovenfor polititoppene slik det i dag ser ut. Det er et krav at politireformen skal gi mer tilgjengelig og tilstedeværende politi. Det må også gjelde i distriktene.

Vi kan leve med at to lensmannskontorer med 20 minutter avstand slås sammen, og at det skilles mellom tjenestesteder og enheter – forutsatt at effekten er at politiet kan bistå oss raskere og bedre når vi trenger det. Men vi kan ikke leve med at ressurser tappes fra distriktene for å brødfø et sentralisert og byråkratisk politidistrikt. Dette må formidles tydelig i og fra alle politiske partier, og ikke minst fra distriktspolitikere.

Leserinnlegg sendt Østlendingen og Arbeidets Rett 27.02.17

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s