For regionreform, men ingen tvang på kommunenivå i Hedmark

Venstre har gått inn for tre folkevalgte nivåer i Norge, og fått gjennomslag for en regionreform samtidig med kommunereformen. Regionreformen er en god ide – som kan bidra til bedre tjenester for innbyggerne i Innlandet.

I Hedmark handler ikke regionreformen om sentralisering av tjenester. Tvert imot, det administrative hovedsetet er allerede sentralisert på Hamar. Det er ikke skremmende avstander mellom de store byene omkring Mjøsa, samtidig som utfordringene er forholdsvis like på begge sider, enten det handler om samferdsel, næring, geografi eller demografi (befolkningsbeskrivelse).

For Hedmarkingen vil det viktigste være om kompetansemiljøene samles og styrkes i en slagkraftig region, som kan bidra til både bedre tjenester og økt regional utvikling og støtte til kommunene. Samtidig kan det forhandles om overtakelse av statlige tjenester, som åpner for nye muligheter. En sammenslåing av de to fylkene kan derfor rett og slett være god distriktspolitikk.

Kommunene i Hedmark var lunkne til kommunereformen. Kanskje vil synet på kommunesammenslåinger endre seg dersom en ny region i Innlandet med ca. 400 000 innbyggere blir en realitet. Det er uansett lov å håpe at Stortinget vil legge til rette for at også kommuner som i denne runden sa nei, kan få betingelser som gjør det mulig å gjennomføre kommunesammenslåinger i årene som kommer. I Hedmark bør de i så fall komme frivillig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s