Skal 16-åringer få stemme?

Nei, er nok for de fleste av oss en første reaksjon. Den kommer nærmest instinktivt. Det passer rett og slett ikke med oppfatningene våre om hva det vil si å bli myndig. Og myndig blir en jo først når en er 18 år. Og det vil jo være helt merkelig om en får lov til å stemme før en får lov til å kjøre bil?

Og for å være ærlig, hva er det egentlig vi kan oppnå med å la 16-åringer stemme? Det høres jo unektelig ut som et ungdomsfrieri fra trøtte partier.

Ved nærmere undersøkelse viser det seg allikevel å være et par ting vi kan oppnå:

  • Valgdeltakelsen vil øke – forsøk både her i landet og i andre land, viser at 16-åringer som stemmer har større sjanse for å stemme også i neste valg.
  • Kunnskapen om politikk og samfunnsspørsmål vil øke – med økt relevans vil motivasjonen for å lære i skolen bli større, med mer læring som resultat
  • Engasjementet vil bli større – demokratiforståelsen hos nye generasjoner kan som følge av de to ovenstående poengene bli styrket, med det resultat at flere engasjerer seg i politiske organisasjoner og derigjennom skaper økt kvalitet i politikken

Ikke så dumme ting det, egentlig. Så hva er vi egentlig redde for?

Det er her det STORE motargumentet kommer inn i bildet: 16-åringer er umodne, og derfor for påvirkelige. Men det er to ting som forkludrer dette motargumentet. For det første er det bra at de er påvirkelige, for det betyr at de lytter og gjør seg opp meninger. For det andre tror jeg de fleste foreldre (eller lærere) som har hatt 16-åringer kan skrive under på at de er nokså egenrådige. Men jeg vil ikke underslå at skolen på en svært god måte må ivareta sin viktige jobb med å formidle samfunnskunnskap – og fremme kritisk tenkning.

Litt forenklet var det slik jeg kom fram til at jeg støtter Venstre i at 16-åringer bør få stemmerett.

Stemmeretten har vært utvidet gjennom historien, og grupper som har stemmerett i dag (som kvinner!) har det i sin tid også vært omstridt å gi stemmerett til. Som Norges eldste parti har Venstre hatt en viktig rolle i å sikre og utvide stemmeretten. Det er derfor naturlig at Venstre også denne gangen går foran!

Er du enig? Kommenter gjerne, eller lik og del!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s