Avvikling av pelsdyrnæringen

Venstre har gått inn for avvikling av pelsdyrnæringen. Blant annet med henvisning til  dyrevelferdsloven, hvor slås følgende fast: (…) dyr [skal] holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi muligheter for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.

Med den kunnskap som framkom allerede i stortingsmelding 12 i 2002-2003 ble det tydelig at pelsdyrnæringa hadde mye å svare for i forhold til dyrevelferd. Det ble framsatt krav om iverksetting av nye driftssystemer som sikret økt dyrevelferd innen 10 år. Den norske offentlige utredningen som kom i 2014 viser at dette ikke er tilstrekkelig fulgt opp. Legg til 143.000 underskrifter og klare anbefalinger fra faginstanser, hadde jeg derfor både et håp og en forventning om at regjeringen ville gå inn for en styrt avvikling av pelsdyrnæringa.

Et forvarsel om at det ikke skulle bli slik fikk vi her i Hedmark når Hedmark Høyres listetopp Kristian Tonning Riise nylig gikk varmt inn for pelsdyroppdrett. Når jeg hører Riise forsvare pelsdyrnæringen med henvisning til at det er få slike tilfeller statistisk sett, og at det tross alt er få dyr i forhold til det totale antallet som hadde groteske skader, mangler det en grunnleggende forståelse for dyrevelferd.

Dette var veldig skuffende å høre fra en ung og fremadstormende politiker – som i denne saken heller ikke er bundet av et partiprogram.

Pelsdyrene er ville dyr, som er satt i en unaturlig situasjon i små bur tett på hverandre. Dyrene har ingen mulighet til å forfølge sine fortsatt ville instinkter, og reagerer med utypisk atferd. De har det rett og slett ikke bra. Etisk sett er det derfor ingen tvil – pelsdyroppdrett bør forbys. Jeg oppfordrer derfor til å fortsette engasjementet for en avvikling av pelsdyrnæringen.

Venstre skal fortsette kampen mot pelsdyroppdrett – og jeg lover dere at vi tar med en omkamp om denne saken inn i budsjettforhandlingene for 2017. Vi trenger deres engasjement! For å låne et slagord fra kveldens fakkeltog: Vi gir oss aldri!

Appell ved Ole Frode Mikkelsgård, Fakkeltog mot pels, Hamar 12.11.16. Se også video.

One thought on “Avvikling av pelsdyrnæringen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s