Kampen for Forsvaret

Det har vært avgjørende uker i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Mange innlegg i nasjonale og lokale medier, sterkt engasjement på sosiale medier, og både følelsesmessige og faglige utsagn har vært tydelige på behovet for en styrking av Forsvaret.

Verden i dag er ikke et så trygt sted som vi skulle ønske. Ønsketenkning har vi en dyrekjøpt erfaring med fra tiden før 2. verdenskrig. Men ideen om å aldri mer sette seg i en situasjon hvor en kunne oppleve et nytt 9. april, har en pris. Spørsmålet er om vi er villige til å betale.

Det er få som tror at Norge kan bli utsatt for et nytt 9. april og bli okkupert av en fremmed makt. Det er problemet for de som ønsker et troverdig forsvar. Sikkerhetspolitikk er ikke et enkelt tema, og eksemplene på hybridkrigføring og grensekrenkelser vi har sett ikke langt fra oss åpner for mer reelle, men ikke desto mindre skremmende scenario.

Vi har derfor behov for de strategiske kapasitetene som skal anskaffes, og et fortsatt tett samarbeid med NATO. Men Hæren og Heimevernet er viktige bestanddeler for slagkraft og beredskap – og ikke minst for forsvarsviljen – som også må prioriteres.

Det ligger mest sannsynlig an til et kompromiss om langtidsplanen for Forsvaret, som dessverre ikke tar inn over seg behovet for styrking i stor nok grad.

For egen del vil jeg arbeide videre både på kort og lang sikt for en styrking av Forsvaret i den situasjonen vi i dag har, hvor Hæren og Heimevernet er viktige kapasiteter som både bør opprettholdes og styrkes gjennom materielle oppgraderinger som gir økt slagkraft.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s